Cheers to Chai!

Pozdrowienia dla Chai!

21 września to Narodowy Dzień Chai, idealny czas, aby porozmawiać o ciepłej i pikantnej dobroci tej pysznej herbaty w osobnej kategorii. Pozdrawiam chai, ukochany przez całe Indie, a obecnie popularny na całym świecie.

Uwielbiany przez Indie, a teraz także przez mieszkańców Zachodu, chai ma tysiące lat wstecz. Odkryj fakty i przepisy dotyczące chai, które zwiększą Twoją przyjemność z picia tego napoju.

21 września to Narodowy Dzień Chai, idealny czas, aby porozmawiać o ciepłej i pikantnej dobroci tej pysznej herbaty w osobnej kategorii. Pozdrawiam chai, ukochany przez całe Indie, a obecnie popularny na całym świecie.

Co to jest Chai?

Nazwa „chai” w języku hindi oznacza „herbatę”. Pochodzi od słowa „cha”, chińskiego słowa oznaczającego „herbatę”. „Masala chai” oznacza „przyprawioną herbatę”, czego synonimem stało się „chai” – herbata parzona z mleka, cukru i rozgrzewających przypraw. Przepisy różnią się w zależności od regionu i osobistych preferencji. Tradycyjnie chai to czarna herbata zmieszana z mocnymi przyprawami, takimi jak cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir i czarne ziarna pieprzu. Kiedy ludzie mówią „chai”, zazwyczaj mają na myśli „masala chai”. Powiedzenie „herbata chai” dosłownie oznacza „herbata”, więc staraj się tego nie mówić.

Chai jest w zasadzie narodowym napojem Indii, a większość obywateli wypija od trzech do czterech filiżanek dziennie od rana do wieczora. Chaiwalas (lub chaiwallahs, w obu przypadkach pisownia oznacza „osoba zajmująca się herbatą”) są wszędzie w Indiach. Przygotowują, sprzedają i serwują chai ze stoisk narożnych i małych sklepów. W Indiach chaiwala i inni zazwyczaj przygotowują chai od podstaw ze świeżego.

Chai jest zwykle przygotowywany jako gotowa mieszanka czarnej herbaty i przypraw. Jakiego rodzaju herbaty chai możesz spróbować w naszej ofercie herbat Harney and Sons?

  • Chai , nasza własna słodko-pikantna mieszanka
  • Chai Hara , zielona wersja naszej czarnej herbaty Chai
  • Organiczny Rooibos Chai , ziołowa wersja klasycznego chai, w jakości bio.
  • Indian Spice , czarna herbata z kardamonem, cynamonem i gałką muszkatołową
  • Chaga Chai z naszej kolekcji Wellness, sporządzona z dzikich kanadyjskich grzybów Chaga i przypraw chai

Napijmy się Chai

Parzenie chai nie różni się od parzenia innych herbat, chyba że zamiast herbaty zmieszanej z chai zdecydujesz się przygotować ją ze wszystkich świeżych składników. Jeśli chcesz, możesz użyć mleka (twoje ulubione będzie pasować) i dodać wybrany przez siebie słodzik (lub nie!). Możesz też użyć połączenia mleka i wody do zaparzenia liści chai. Jeśli wolisz mrożone chai, zalej herbatę gorącą wodą, ale nie podgrzewaj mleka i zalej całość lodem.

Chai latte, zarówno gorące, jak i zimne, zyskało na popularności w całych Stanach Zjednoczonych. Jeśli zamówisz „brudne chai”, gdy jesteś poza domem, oznacza to, że do Twojej herbaty dodali porcję espresso. Stąd bardzo trafna nazwa!

Aby jeszcze bardziej poszerzyć swoje horyzonty związane z chai, wypróbuj te przepisy!

Chai Snickerdoodles

Świetna wariacja na temat klasycznego ciasteczka!

Składniki ciasta:

  • 1/2 C niesolonego masła, miękkiego
  • 1/2 C cukru kryształu
  • 1/3 C jasnego brązowego cukru, pakowane
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 1/2 C mąki uniwersalnej
  • 2 łyżki Harney chai , zmiksuj w robocie kuchennym na drobne kawałki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki kremu z kamienia nazębnego
  • 1/4 łyżeczki soli, opcjonalnie i do smaku

Składniki na nadzienie:

  • ¼ C cukru kryształu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Instrukcje:

  1. Do miski miksera wyposażonego w przystawkę do łopatek (lub dużej miski do miksowania i miksera elektrycznego) połącz masło, cukier i ubijaj na średnio-wysokiej prędkości, aż krem ​​będzie dobrze połączony, około 3 minut.
  2. Zatrzymaj się, zeskrob boki miski, dodaj jajko i wanilię i ubijaj na średnio-wysokiej prędkości, aż dobrze się połączą, będą lekkie i puszyste, około 3 minut
  3. Zatrzymaj się, zeskrob ze ścianek miski i dodaj mąkę, herbatę chai, cynamon, kardamon, sodę oczyszczoną, imbir, goździki, krem ​​​​z kamienia nazębnego, opcjonalnie sól i ubijaj na niskiej prędkości, aż do połączenia, około 1 minuty.
  4. Za pomocą średniej 2-calowej łyżki do ciastek lub dłoni uformuj około 12 równych kopców ciasta (po 2 czubate łyżki), uformuj kulki i spłaszcz mniej więcej do połowy.
  5. Ułóż kopczyki na dużym talerzu lub tacy, przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, maksymalnie na 5 dni. Nie piecz z nieschłodzonym ciastem, gdyż ciasteczka będą cieńsze, bardziej płaskie i będą bardziej podatne na rozpływanie się.
  6. Rozgrzej piekarnik do 150°F, wyłóż blachę do pieczenia Silpatem lub spryskaj sprayem kuchennym.
  7. W małej misce połącz cukier, cynamon, kardamon, imbir, goździki i wymieszaj do połączenia.
  8. Każdy wzgórek ciasta obtaczaj w cukrze cynamonowym.
  9. Ułóż kopytka z ciasta na blasze do pieczenia w odstępach co najmniej 2 cali od siebie i piecz przez około 9 minut lub do momentu, aż krawędzie się stwardnieją, a wierzch tylko się stwardnieje, nawet jeśli jest lekko niedopieczony w środku; nie przesadzaj, jeśli chodzi o miękkie, puszyste ciasteczka. Ciasteczka twardnieją po ochłodzeniu.

Przed podaniem pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze do pieczenia na około 10 minut, smacznego!


    Ciasto dyniowe z herbatą Chai

    Wszyscy uwielbiamy dobrą filiżankę herbaty z kawałkiem ciasta dyniowego jesienią – ale co by było, gdyby można było dodać pikantną dobroć herbaty chai bezpośrednio do samego ciasta?

    Składniki na skorupę:
    • 4 ½ C pokruszonych ciasteczek imbirowych
    • 8 łyżek roztopionego masła
    Składniki nadzienia:
    • 15 uncji puszka puree z dyni (nie nadzienia do ciasta dyniowego), podzielona
    • 12 uncji. może skondensowane mleko
    • 2 łyżeczki luźnych liści chai
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • ½ łyżeczki imbiru
    • ¼ łyżeczki kardamonu
    • ¼ łyżeczki mielonych goździków
    • ½ łyżeczki soli
    • 2 jajka, ubite
    • ¾ C cukru
    Instrukcje:
     Skorupa:
    1. Rozgrzej piekarnik do 325°F.
    2. Połącz pokruszone ciasteczka imbirowe i roztopione masło. Wciśnij do 9-calowej formy do ciasta i piecz w temperaturze 325°F przez 10 minut. Ostudzić.
    Pożywny:
    1. Zwiększ temperaturę piekarnika do 350°F.

    2. W średniej misce połącz skondensowane mleko z 3 oz. puree z dyni. Dobrze wymieszaj. Dodaj herbatę chai, przyprawy i sól. Wymieszaj do połączenia i odłóż na bok.

    3. W małej misce wymieszaj dwa ubite jajka z pozostałymi 12 uncjami. puree z dyni.

    4. Do miski z mieszaniną skondensowanego mleka wlać mieszaninę dyniowo-jajeczną. Połącz dobrze.

    5. Nadzienie wylewamy na spód piernikowych ciasteczek.

    6. Piec w temperaturze 150°F przez 45 minut lub do momentu, aż nóż włożony w środek ciasta będzie czysty.

    Na wierzch udekoruj bitą śmietaną, lodami lub czymkolwiek wolisz, co może być jedynie filiżanką herbaty na boku!

    Jeśli jesteś już fanem chai, mamy nadzieję, że odkryłeś nowy fakt lub przepis, który pomoże Ci świętować Narodowy Dzień Chai. Jeśli nie byłeś wcześniej fanem chai, mamy nadzieję, że wzbudziliśmy Twoje zainteresowanie i spróbujesz tego wyjątkowego i niezwykle popularnego napoju. Siedzenie z filiżanką może stać się chai światłem Twojego dnia!